Nu judeca pentru a nu fi judecat. Ce inseamna defapt ? E de bine sau nu ?

In prima etapa, aceasta interdictie se pare stupida … din mai multe motive pe care le voi discuta in detaliu. Dar pana atunci care este scopul ei ? Simplu. Sa te faca sa ignori.
Cum face asta ? De cele mai multe ori cand cineva iti spune “Nu judeca pentru a nu fi judecat”, tu nici macar nu judeci, ci analizezi. Personal nu admit sa-mi zica cineva ca “judec” atunci cand spun ca nu-mi place cum s-a imbracat Cutarescu azi. De ce ? Pentru ca nu il judec oameni buni. Ar fi judecata daca as formula in felul urmator: “Cutarescu nu s-a imbracat bine. De acum incolo isi va lua o bluza verde.”. Observati ca i-am asociat o “pedeapsa”, o modalitate prin care sa solutioneze problema sau sa-si indrepte greseala. Deci judecata este doar atunci cand acorzi pedepse. Atat timp cat doar exprimi faptul ca nu-ti place bluza, se numeste analiza.

Nu exista zi in care sa nu analizez tot ce misca pe langa mine. Vreau sa-mi iau apa intr-un pahar: “ce greu se umple”, astept autobuzul “sper sa nu fie ocupate toate locurile” … etc.
Analizez orice … oricat de neinsemnat ar fi, chiar si cand dau mana cu tine iti analizez personalitatea in functie de modul in care “strangi” mana, ce fermitate impui sau cat de moale esti in comparatie cu mine. Le fac involuntar si este bine. Pentru ca analizand lucruri/fenomene/intamplari descoperi multe despre ele. Daca n-ai fi analizat painea, n-ai fi observat ca miezul este mai moale decat coaja, iar ca partea de jos a painii este mai greu de mestecat decat cea de sus.
Daca nu analizezi, nu ai de unde sa stii ca atunci cand ai plecat de la magazin, vanzatoarea ti-a dat din greseala o bancnota rupta.
Ti-ai cumparat o masina ? Foarte bine. De unde stii ca este ceea ce ai nevoie ? Aaaa, ai analizat-o. Foarte bine ai facut.

Despre asta este vorba. Traim intr-o lume in care ne este impusa analiza din simplul fapt ca nu suntem atotstiutori si atotcunoscatori. Sunt experiente noi, ce trebuiesc analizate superficial sau in detaliu. Daca nu vei face asta, nu poti sti ce te asteapta.

Deci revin. Cand nu-ti place ceva si exprimi rezultatul analizei tale, nu inseamna ca l-ai judecat, iar in acelas timp, va propun un mic experiment:
Cand va spune cineva: “Nu judeca pentru a nu fi judecat”, intrebati-l: “Dar tu de unde stii ca am judecat ? Nu cumva chiar tu mi-ai judecat modul de a gandi, considerand ca judec ?”.
Veti vedea cat de patetici sunt in incercarea lor de a se scoate din greseala fara sa admita ca au gresit sau sa se scuze. Tot victoriosi sa fie.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *