Ceasul care pierde o secunda la 16 mii de milioane de ani

Cercetatorii din Japonia au dezvoltat un ceas, care pierde nici mai mult nici mai putin de o secunda, odata la 16 mii de milioane de ani.
Ce-i drept, nu stiu care-i rostul la toata tampenia asta. Poate sunt eu ingust la minte, dar la ce naiba ne trebuie un ceas cu asemenea performante cand exista alte prioritati … si cand te gandesti ca pentru treaba asta au existat si niste sponsori … e mai grav.
In fine, sa continuam stirea momentului:

Orologiile nu arata prea futurist, daca ne gandim la design, dar isi fac treaba perfect.

Echipa condusa de profesorul Hidetoshi Katori si-a publicat studiul in revista Nature Photonics. Este vorba despre un proiect ce utilizeaza lasere speciale ce extrag atomi de strontiu, apoi utilizeaza frecventa vibratiei acestor atomi devenind, practic, un pendul atomic.

Intreaga masinarie functioneaza la temperaturi extrem de joase, aproximativ -180 de grade Celsius, pentru a reduce impactul undelor electromagnetice.

Atomii de strontiu par a fi mai buni decat cei de cesiu, folositi pana in acest moment si care aveau o abatere de o secunda la fiecare 30 de milioane de ani.

„Da, cei din afara fenomenului se vor intreba la ce foloseste asa ceva. Pe viitor, tehnologia noastra va fi utilizata la pozitionarea satelitilor, la retelele de comunicatii si la orice alt sistem care se bazeaza pe tehnologie extrem de precisa”, a declarat Hidetoshi Katori, profesor la Universitatea din Tokyo.

Sunt curios cine va tine evidenta o data la 16 mii de milioane de ani, daca ceasul ramane doar cu o secunda in urma, sau isi pierde din eficienta … .

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *