Cinci sfaturi utile in alegerea unui hosting pentru blog

Avand in vedere ca e o zona in continua expansiune si orice individ poate sa-si creeze un blog (si te incurajez pe aceasta cale sa-ti deschizi unul, individule 🙂 ), am zis ca “de ce nu?”. Asadar iata cele cinci (initial ma hotarasem sa scriu 10, dar am uitat din ele pe parcurs) sfaturi pe care ti le pot acorda, din experienta proprie in zona de hosting pentru blog:

1) Fii patriot!
Daca blog-ul tau va servi continut in Romania, iti recomand un plan de Gazduire web in Romania.
De ce? Simplu! Chiar daca Google nu te va penaliza pentru tara in care ai hostat blog-ul, vizitatorii o vor face. Cand vine Gigel pe blog-ul tau din Timisoara si lui i se serveste continutul dintr-un server care este localizat fizic in New York, va astepta in jurul a 200 milisecunde (ms) doar pana browserul va afla daca serverul poate raspunde la conexiunea initiata de el, apoi alte cateva milisecunde pana se face exchange de headere TCP apoi alte secunde pana se vor transmite efectiv datele blog-ului tau precum Imagini, Cod CSS, Javascript-uri … si multe altele.
Deci pe scurt, daca ai blog pentru Romani, hosteaza-l in Romania. Daca ai, in schimb, blog destinat persoanelor din afara Romaniei, atunci hosteaza-l tot in Romania! N-o sa fii tu tradator de tara pentru aia care vor sa intre pe blog-ul tau. Ei comedie!

2) Nu fi lacom!
Oferte cu spatiu nelimitat, trafic nelimitat, cutare nelimitat sunt destule.
Iti recomand sa te axezi totusi pe o oferta realista de gazduire web, cu margini bine definite pentru spatiu si addon-uri (casute de mail, subdomenii .. alea alea). Asta daca nu cumva faci parte din persoanele alea carora li se pare plauzibila povestea cum ca tu, pentru 2 €/luna primesti spatiu nelimitat, iar tehnicienii vor pune in server vreo 50 de SSD/HDD-uri de 500 GB doar ca sa-ti ajunga tie sa urci filmulete, atunci da! Cu siguranta iti meriti soarta, ia nene nelimitat!

3) Sa ai bun simt!
In lumea hosting-ului exista doi termeni pe care esti obligat sa-i iei in considerare. Managed si Unmanaged.

Managed – Defineste faptul ca acel pachet de gazduire are inclusa asistenta tehnica necesara pentru a rula in mod optim soft-ul blog-ului tau, de regula WordPress, in conditii dececente.
Ce inseamna decent?
Oamenii de la tehnic te pot ajuta sa: instalezi blog-ul, sa urci o interfata/tema, sa vezi de ce nu-ti incarca pagina, sa instaleze un plugin … etc.

Ce nu inseamna decent?
Oamenii de la tehnic nu te pot ajuta sa: modifici felul in care functioneaza wordpress, creezi nu-stiu-ce fel de plugin, iti repare soft-ul daca tu ti-ai bagat nasu’ unde nu tre’ … etc.

Unmanaged – Defineste faptul ca acel pachet de gazduire nu are inclusa asistenta tehnica de nici un fel.
Mai direct, e un fel de: iti punem hostul in brate si te descurci. This may require some knowledge from your end.

4) Nu fi nesimtit!
Chiar daca esti client stabil si dai uriasa suma de 2 €/luna pentru blog, nu zapaci oamenii aia cu tichete de asistenta de 50 ori pe zi.
Salariul unui tehnician pentru webhost variaza undeva intre 250-350€ in Romania. Nu te astepta ca firma aia sa te tolezere mult pentru cei 2€ ai tai, fiindca tehnicianul trebuie sa fie platit de undeva, iar in acelas timp, pe langa tine mai are 20 de clienti de care sa se ocupe.

5) Fii prevazator (nu clarvazator)!
Desi majoritatea hosterilor ofera ceva spatiu de backup, iti recomand ca la un interval de 1 saptamana sau chiar 2 daca nu esti foarte activ, sa faci un backup al contului tau si sa-l descarci pe PC-ul din dotare.
Viata ne invata ca shit may happen! E bine sa ai copie de rezerva… asa pentru orice eventualitate.
Desi nu prea are legatura, tin totusi sa includ aici si urmatoarea chestie: Instaleaza-ti un antivirus si tine-l actualizat la zi!
Pentru ca daca nu o faci, atunci cand ai sa intri pe site-urile alea dubioase de pornache si iei virusi si pune cineva mana pe parola ta de la hosting, oamenii aia de la firma n-o sa aiba nici o vina si/sau raspundere ca ti s-a sters tie blog-ul si o sa ramai cu ea in mana! Chiar daca esti fata, gasesti tu una s-o tii in mana.
Iti recomand antivirusul de la COMODO, e gratis, mai bun decat ubershit-ul celor de la bitdefender: https://www.comodo.com/home/internet-security/free-internet-security.php

Cam asta am gasit ascuns in rezervele mintii mele. Daca ai vre-o intrebare ceva, la care nu s-a raspuns in punctele de mai sus, feel free to comment.

2 Comments

 1. Muncitorul January 28, 2017 at 10:01 pm

  Sigur la punctul 1 se ofera gazduire in ro ? Eu nu cred.

  Reply
  1. Andrei January 30, 2017 at 2:14 pm

   Salut,

   Daca nu folosesti gazduire in RO, ar fi util macar in CDN cu resursele in RO.

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *