Cum sa devii un (mini) investitor online? Traim in 2022, e simplu!

L-am pus totusi in categoria de antreprenoriat pentru ca, cine stie?! Poate esti un om cu foarte multi bani, ai vreo matusa Tamara si te trezesti, maine poimaine, ca ai cumparat toate actiunile unei companii si PAC! Ai devenit antreprenor! 🙂

Ideea de baza din articol este cum sa cumperi actiuni (cunoscute si ca stocks/shares) in diverse companii listate la bursa si poate chiar sa primesti actiuni in companii, de pana la 100 EUR, complet gratuit.
Got your attention? Good.

In cazul nostru, ne vom folosi de platforma Trading212 Invest. Momentan, platforma are o promotie prin care ofera actiuni de pana la 100 EUR, gratuit, oricui se inregistreaza pe urmatorul link: https://www.trading212.com/invite/11R4SXr9ds

Daca nu doriti sa folositi link-ul de afiliat, puteti intra pur si simplu pe trading212.com si sa va creeati un cont. Cu toate ca, nu vad de ce ati refuza un beneficiu gratuit, care nu schimba contractul intre voi si trading212 sau modul de interactionare.

Pentru a primi bonusul de actiuni gratuite, dupa inregistrare si verificarea identitatii, trebuie sa adaugati fonduri in cont in valoare de minim 10 EUR. Se poate face foarte usor, prin plata online cu cardul. Depozit pe care oricum trebuie sa-l realizati, ca sa puteti incepe tranzactionarea de actiuni. Deci inca o data, nici un motiv sa nu vreti varianta cu bonus.

Daca deja v-ati inregistrat, ati adaugat fonduri, dar inca nu ati primit bonusul, se rezolva foarte simplu. In partea dreapta-sus, dati click pe cont -> utilizati codul promotional (sau Use promo code), ca in screenshot-ul alaturat. Dupa care, in fereastra care v-a aparut, introduceti codul: 11R4SXr9ds

Atentie mare! Promotia este valabila 20 zile incepand cu 19.10.2022.

Recomand ca, la deschiderea contului, sa optati pentru a avea contul in valuta EUR si nu in LEI, intrucat este mai usor de analizat evolutia pietei, fara sa trebuiasca sa faceti conversii pentru orice chart (grafic).

Odata creat contul si validat, avand depunerea efectuata, sunteti gata de tranzactionare.
Pe astfel de platforme, sunt doua mari variante de tranzactionare: long term si short term (sau speculative).

Cele long term, de regula, sunt realizate prin cumpararea de actiuni la companii care ofera dividende (va platesc procent din profitul firmei, pentru ca sunteti actionar in companie), care necesita sa pastrati actiunea activa, indiferent de evolutia pretului.
Cele short term (sau speculative), de regula, sunt realizate prin cumpararea de actiuni la pret scazut, urmand sa fie vandute imediat ce pretul acestora a depasit cu X valoare pretul initial de cumparare.

In anumite situatii tranzactiile short term pot oferi un castig mai mare decat cele long term, insa implica o mai mare dedicare din partea voastra, urmarirea pietei, timp pierdut pe platforma… samd.
Pentru un venit pasiv (aka. sa generezi bani, fara sa faci nimic), cumpararea de actuni la companii care ofera dividende s-a dovedit cea mai ok varianta.

Pentru a incepe sa cumparati actiuni, in partea stanga aveti o lupa (vezi screenshot), dand click pe ea, va vor aparea implicit cele mai populare companii in care puteti investi. Tot din partea standa, de langa lupa, puteti da click pe “Actiuni” apoi din lista “Actiuni cu dividend”. Aici va vor aparea doar companiile cunoscute ca ofera didivende actionarilor.


Nota: Mai sunt si alte companii care ofera dividend, afara de cele listate in aceasta sub-categorie, pe care le puteti gasi in categoria “Cautati in toate”, insa trebuie sa cititi descrierea pentru fiecare in parte.

Mare atentie! La inregistrare vrem sa alegem platforma “INVEST” si nu “CFD”, care este similara, dar se fac tranzactionari cu leverage, forex… e ceva mai complicat si cam garantat sa pierdeti banii. Vezi screenshot.

Asta-i, in mare parte, tot! Indiferent ca ai investit 1,2,3… 1,000 EUR, acum te poti numi investitor si actionar in compania X.

Felicitari! 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *