Cand banii nostri sunt toxici sau cum eMAG a ramas in pandemie

Desi nu mi-a placut nici atunci foarte mult ideea, am inteles – cum a trebuit sa “intelegem” orice fara motiv – ca in pandemie tranzactiile cu numerar se doresc a fi descurajate. Din ratiuni sanitare, oarecum.

Insa, din 9 martie 2022, ora 00:00, a incetat prelungirea starii de alerta pe teritoriul tarii noastre si, in mod normal, am revenit la vietile noastre obisnuite. Sau nu?!
Dupa cum o sa vedeti in screenshot-ul de mai jos, la eMAG pandemia continua cand vrei sa platesti numerar/cash o comanda.
In continuare apare textul “In aceasta perioada, recomandam evitarea contactului cu bancnotele. […]”.
De ce, eMAG? Ce mai are aceasta perioada?

Nesimtire eMag

Ba mai mult, ceea ce urmeaza, ca si continuare la acel text, reprezinta cu adevarat nemernicia eMAG (doar in situatia asta – ca au facut ei altele si mai si).
Textul continua cu “Plateste online, fara costuri suplimentare”. Si, dupa cum se vede in screenshot, ma taxeaza 5 Lei, pentru ca aleg sa imi folosesc banii din buzunar, cash, ca sa platesc comanda.
Mai nene, noi suntem prosti si eMAG e destept?! Adica eu trebuie sa platesc eMAG, ca ei sa fie de acord sa ii pot plati? Taxa pe faptul ca vreau sa le dau bani?

E ca si cum as veni eu la tine, ti-as munci in gradina, iar la final iti zic: “Daca vrei sa ma platesti cu bani emisi oficial de Banca Nationala, trebuie sa iti cer o taxa de 5 lei”.
De cand dreptul meu de a folosi moneda oficiala a tarii, in formatul ei fizic, trebuie taxat?!
Aaaa, ca vrei tu sa incurajezi plata cu cardul, foarte bine. Poti sa o incurajezi as-it-is, fara sa precepi taxe celorlalte metode sau chiar, daca ai balls, sa oferi o mica reducere la plata cu cardul gen cashback/voucher.

Vad ca micul “boicot” al romanilor, indreptat spre Austria, cu toata situatia intrarii in Schengen, incepe sa aiba efecte. Poate nu chiar atat de mari, dar cu siguranta nici de neglijat.
Sa fie cazul, oare, sa incepem un fel de boicot si impotriva nesimtirii marilor retaileri? Nu de alta, dar incep sa-si permita cam multe.
Chiar zilele trecute sotiei i s-a intamplat ca, atunci cand a cerut banii inapoi de la eMAG pentru o comanda la care a facut retur, eMAG sa ii returneze suma, sub forma de voucher in cont, care “Nu poate fi aplicat pentru produsele din categoria: asigurari, roviniete, reincarcare cartele, monede si lingouri, metale pretioase, tutun.”.
Daca eu platesc cu bani fiat/reali, cum iti permiti tu sa ii substitui cu un voucher? Care mai si expira in 2 luni. Pai banii mei expirau? Cu banii mei nu puteam sa reincarc cartela sau sa-mi platesc rovinieta?
De unde libertatea asta? Daca, prin absurd sa zicem, aia erau singurii bani de care ar fi dispus omul, cum facea sa isi cumpere paine si salam? Mergea cu voucherul eMAG la Profi sau Mega sa plateasca?
Prea se distreaza oamenii astia pe banii nostri, pana la urma.
De-aia zic ca ar trebui trasi putin de manecuta. Si 50 bani daca erau, erau bani pentru care tu ti-ai pierdut timp din viata, irecuperabil, ca sa ii muncesti.

Pentru 50 bani, in fata la Kaufland sau alte mall-uri, copii tremura de frig toata ziua, ca sa le dai si lor un banut d-ala. Ba chiar se ofera sa-ti si duca la loc carutul pentru banutul ala.

Personal m-am hotarat ca de azi inainte, tot ce gasesc pe eMAG vandut de parteneri sa comand direct de pe site-ul partenerului, ca sa nu mai incasese eMAG comision pe urma comenzilor mele, iar, daca cumva nu gasesc ceva decat vandut de eMAG, mai bine il cumpar de pe eBay sau Amazon, chiar daca e mai scump.
Asta e “boicotul” meu. Voi faceti cum vreti. Nu caut sa va instig; doar va povestesc pe aici experientele mele.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *