Sa cumperi SSL sau sa folosesti Let’s Encrypt?

Treaba cu SSL-urile, intr-un mod pus foarte simplu, sta cam asa:

Esti business, ai nevoie de mega-incredere din partea vizitatorilor?
Daca da, atunci merita sa platesti un SSL cu Validare Extinsa (EV) doar pentru faptul ca e posibil sa iti faca bara de adresa cu verde si arata mai cool-ish.
Totusi, ultimele versiuni de Chrome, spre exemplu, nu mai afiseaza bara verde nici la SSL-urile alea scumpe de 100+ USD, doar arata ceva info despre business-ul din spatele website-ului pe care l-ai accesat.
Spre exemplu, PayPal.com:

Cum arata inainte un SSL cu EV:

Cum arata acum un SSL cu EV:

Deci, certificatele EV incep sa isi piarda din valoare din ce in ce mai mult.
Intr-adevar, ofera un plus de incredere pentru end-useri, pentru ca o autoritate precum SECTIGO, DIGICERT, VERISIGN… etc., a verificat datele acelui site si intr-adevar este detinut de compania XYZ SRL (sau ce apare acolo la detalii SSL).

Fata de un SSL obisnuit sau un SSL gratuit oferit de Let’s Encrypt, are acelas nivel de siguranta, acelas nivel de criptare (2048 bits sau 4096 bits). Cel FREE face exact acelas lucru ca unul platit.

In conditiile astea, daca ai un site se mai merita sa dai banii aiurea pe un SSL? Eu zic ca nu!
Daca intr-adevar te intereseaza experienta utilizatorilor pe site-ul tau, decat sa dai 5$ pe un SSL, mai bine iti cumperi un web hosting mai potent decat ce ai acum. Un VPS Server ar fi si mai ok daca iti permite bugetul. 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *