Cum sa fii creativ. Think outside the box.

Toata lumea vrea sa fie creativa, sa creeze, sa bata un cui in pamantul timpului pe care sa scrie “ideea lui Cutarescu”. Si este foarte normal sa fie asa.
Oricat de mult ne-am sclifosi cate unii, targetul final, al tuturor este sa faca ceva prin care sa se faca remarcat. Sa devina un semn de carte intre filele istoriei. Toti vrem asta, mai mult sau mai putin.

Ce ne impiedica? O sa razi, dar raspunsul pe scurt este “scoala”.
De ce? Pentru ca invata cum trebuie sa fie. Pentru ca la scoala ti se imprima valori morale, idei, moduri de a trai, descoperite de catre alte persoane. Gen: daca pe Einstein in stie toata lumea ca fiind un mare fizician, cand ii spui cuiva ca vrei sa devii mare fizician, iti va raspunde ceva similar cu: “vrei sa fii un fel de Einstein”. De ce? Pentru ca oamenii sunt invatati sa raporteze tot ce se intampla, la evenimentele din timp, pe care le cunosc deja. Asta defineste ganditul “inside the box“. Insa, peretii cutiei nu sunt nicidecum gandurile noastre sau capacitatea noastra de gandire. Ci pragul pana la care credem ca putem merge.

Spre exemplu, daca esti organizator de evenimente si ti se cere sa organizezi un concert pentru stiu eu ce artist consacrat, automat te vei gandi la ce ai facut in trecut. Stii ca ai nevoie de scena, de echipa de sunet, de lumini, garduri pentru delimitare … samd.

Dar, daca ai lua un element si l-ai duce la extrem?
In loc de scena, pui un material negru pe pamant (sau orice alta culoare) care sa defineasca locul unde va sta artistul, iar pentru spectatori construiesti o platforma tip scara, unde ultimul rand va fi cel mai inalt, iar primul cel mai mic, astfel incat toti sa-l vada pe artist.

Sau alt exemplu: Ai de organizat un spectacol de stand-up comedy. Stii cam despre ce e vorba. Un bar/local, ceva mese, consumatie, scaune, publicul si bineinteles comediantul.
Cum sa o duci la extrem? Iei un element, spre exemplu, publicul si il modifici.
Asadar, imagineaza-ti cum ar fi sa inviti la un specatol de Stand-Up, doar persoane in scaun cu rotile. Este ceva in afara modului normal de gandire. Este outside the box.
Ori, aduci in local mese foarte inalte (la care poti ajunge doar stand in picioare), scoti scaunele si redenumeti show-ul in “Sit-down comedy”. Facandu-i astfel pe toti sa stea in picioare la un Sit-down comedy.

Un exercitiu usor poate fi acesta: Gandeste-te la cuvinte aleatorii/la intamplare si incearca sa le transformi in cu totul altceva. Un eveniment, un lucru, un animal, o stare, o situatie … etc.
Exemplu: Cuvantul Bungarus, care in mod normal face referire la un gen de serpi (Wikipedia Link).
Cum poti sa faci cu totul altceva din el? Incearca sa-l desparti. Bunga Rus. Avem deja un cuvant cunoscut, Rus, si mai ramane Bunga … seamana putin cu Dunga, deci gandindu-ma la “Bungarus”, deja imi imaginez un rus cum merge pe o dunga pe miljocul strazii.

Maramures – Mara este in Mures.

NavigatieNav [Igatie – Irigatie] – Tevi de irigat navale.

Nu este greu sa fii creativ. Presupune doar intinderea elementelor pana aproape de extremul posibil.
Bineinteles, trebuie apoi judecat in ce masura poate fi aplicat pentru a nu dauna nimanui.

Tu ce idei creative ai?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *