Arta părerologiei

Peste tot se fac schimburi de informații, unele mai bune, altele mai puțin bune, dar nu asta este important acum, ci ceea ce se întamplă când se fac aceste schimburi !

Nu de puține ori v-a fost dat să intrați într-un bar/restaurant/terasă ca sa consumați un suc/o cafea … etc., și să luați parte sau chiar să inițiați o discuție gen: “Ce cald este astăzi …”. Pac! Zarurile au fost aruncate !

Evident, cineva cu spirit civic si chef de vorbă, o sa vă răspundă, iar de cele mai multe ori, răspunsul este o totală tâmpenie gen: “Da domne, e cald, dar pe vremea lu’ Ceaușescu nu era așa cald.”, iar de aici, se pornește o întreagă discuție pe tema “Hoții de azi și Ceaușescu de ieri”.

Și nu cumva să indrăznesti să ii spui că se inseală, pentru ca atunci se dezlănțuie: “Vai de capu tau tinere, tu știi cine am fost eu ? Eu am muncit 40 ani la Inteprinderea Cutare, după care am muncit incă 10 ani la fabrica Cutarica …” și uite așa te trezești prins intr-o discuție fără sfârșit, doar de la “Ce cald e azi”.

Ca să revenim la subiectul definit de titlu, ce este acela un părerolog ?

Oficial, DEX-ul nu are acest cuvant in baza de date ( convingeți-vă http://dexonline.ro/ ), dar imi permit sa formulez eu o definiție.

PĂREROLOG – Persoana care emite informații, haotice sau absurde prin modul de exprimare, fără elemente de sustentație.

Internetul, de altfel și lumea non-virtuala, este plină de astfel de părerologi, cărora, dacă încerci sa le explici ca nu este corect, sau să le analizezi spusele, încep să se bată cu pumnii in piept (figura de stil), cum că “nu iti permit”, fiind părerea lor, ba chiar aduc in discuție si această democrație prost ințeleasă, spunând ca au dreptul sa își exprime parerea lor.

Ce trebuie reținut – și chiar vă sfătuiesc sa puneți în practică – atunci când cineva spune ca este părerea lui și n-ai voie să comentezi, să-i amintiți de faptul că dacă este părerea lui și dorește sa rămână părerea lui, să și-o tină pentru el, fiindca atunci cand o exprima/spune/lansează, nu mai este părerea lui, devine părerea voastră, a tuturor de la acea masă/din acea incăpere și fiind a voastră, aveți tot dreptul să o analizați si sa o etichetați dupa cum doriți.

Observați în acest moment, expresia plină de crispare, disperare și nervozitate de pe fața acestuia. În acest moment, ar fi recomandat să-i dați un pahar cu apă, ca să nu crape cumva si să rămâneți fără părerologul de serviciu.

De fiecare dată când aveți in jur pe cineva care debitează absurdități, nu vă fie teamă sau rușine să-l trageți de mânecă, pentru că atunci, părerile lui devin și părerile voastre și aveți dreptul să faceți ce vreți cu ele și nu trebuie să vă simțiți moral obligați să-i creditați ideile.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *